Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) má mírně sladkou, humří chuť a jeho struktura je jemná. Zde jsou tři recepty, které zdůrazňují jeho jedinečné vlastnosti:

**1. Korálovec ježatý "steak" s bylinkovým máslem**

* **Ingredience:**

* 300g korálovce ježatého, nakrájeného na plátky

* 2 lžíce olivového oleje

* 50g másla

* 1 stroužek česneku, prolisovaný

* Čerstvé bylinky (petrželka, tymián), nasekané

* Sůl a pepř podle chuti

* **Postup:**

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej.

2. Přidejte plátky korálovce a opečte z obou stran do zlatova (cca 5-7 minut z každé strany).

3. Snižte plamen, přidejte máslo, česnek a bylinky. Promíchejte a polévejte houby rozpouštějícím se máslem, dokud se máslo nepromíchá s houbami.

4. Osolte a opepřete podle chuti.

5. Podávejte s pečenou zeleninou nebo salátem.

**2. Korálovec ježatý v smetanové omáčce s těstovinami**

* **Ingredience:**

* 200g korálovce ježatého, nakrájeného na kousky

* 2 lžíce olivového oleje

* 1 cibule, nasekaná

* 2 stroužky česneku, prolisované

* 200 ml smetany ke šlehání

* 50 ml bílého vína (volitelné)

* Parmazán na posypání

* Sůl a pepř podle chuti

* Těstoviny (linguine, fettuccine)

* **Postup:**

1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte cibuli do sklovita.

3. Přidejte česnek a korálovec a opečte do zlatova.

4. Přilijte bílé víno (pokud používáte) a nechte odpařit alkohol.

5. Přidejte smetanu, osolte a opepřete.

6. Vařte omáčku, dokud nezhoustne (cca 5 minut).

7. Smíchejte omáčku s uvařenými těstovinami.

8. Posypte parmazánem a podávejte.

Krabí karbenátky z korálovce ježatého

Tento recept se snaží napodobit chuť a texturu krabích karbanátků, přičemž využívá unikátní vlastnosti korálovce ježatého.

* **Ingredience:**

* 400g korálovce ježatého (syrového), nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného nahrubo)

* 1/4 hrnku majonézy (veganská majonéza je vhodná pro veganskou variantu)

* 1/4 hrnku strouhanky (např. panko)

* 1/4 hrnku jemně nasekané cibule

* 2 lžíce jemně nasekané petrželky

* 1 lžička dijonské hořčice

* 1/2 lžičky Old Bay koření (nebo podobná směs koření pro mořské plody)

* Špetka kajenského pepře (volitelné)

* Sůl a pepř podle chuti

* Olej na smažení (např. rostlinný, řepkový)

* **Postup:**

1. **Příprava korálovce:** Pokud používáte syrový korálovec, nakrájejte ho na malé kousky nebo ho nahrubo nastrouhejte. Jemnější struktura bude lépe imitovat krabí maso.

2. **Smíchání ingrediencí:** Ve velké míse smíchejte nastrouhaný korálovec, majonézu, strouhanku, cibuli, petrželku, hořčici, Old Bay koření, kajenský pepř (pokud používáte), sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí.

3. **Tvarování karbanátků:** Vytvarujte ze směsi karbanátky o průměru cca 5-7 cm. Můžete je lehce obalit ve strouhance pro křupavější texturu.

4. **Smažení:** Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Karbanátky opékejte z obou stran do zlatova (cca 3-4 minuty z každé strany), dokud nejsou propečené a křupavé.

5. **Odsátí tuku:** Hotové karbanátky dejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

* **Servírování:**

* Podávejte horké s citronem, tatarskou omáčkou nebo jinou oblíbenou omáčkou k mořským plodům.

* Můžete je servírovat i v housce jako "krabí" burger s oblíbenou zeleninou.

* Jsou skvělé i jako předkrm.

* **Tip:** Pro intenzivnější chuť můžete korálovec krátce povařit ve vodě s řasou kombu předtím, než ho nastrouháte a použijete do směsi. Dodá to karbanátkům chuť "moře".