Pár receptů na přípravu korálovce ježatého

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) má mírně sladkou, humří chuť a jeho struktura je jemná. Zde jsou tři recepty, které zdůrazňují jeho jedinečné vlastnosti:
**1. Korálovec ježatý "steak" s bylinkovým máslem**
* **Ingredience:**
* 300g korálovce ježatého, nakrájeného na plátky
* 2 lžíce olivového oleje
* 50g másla
* 1 stroužek česneku, prolisovaný
* Čerstvé bylinky (petrželka, tymián), nasekané
* Sůl a pepř podle chuti
* **Postup:**
1. Na pánvi rozehřejte olivový olej.
2. Přidejte plátky korálovce a opečte z obou stran do zlatova (cca 5-7 minut z každé strany).
3. Snižte plamen, přidejte máslo, česnek a bylinky. Promíchejte a polévejte houby rozpouštějícím se máslem, dokud se máslo nepromíchá s houbami.
4. Osolte a opepřete podle chuti.
5. Podávejte s pečenou zeleninou nebo salátem.
**2. Korálovec ježatý v smetanové omáčce s těstovinami**
* **Ingredience:**
* 200g korálovce ježatého, nakrájeného na kousky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, nasekaná
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 200 ml smetany ke šlehání
* 50 ml bílého vína (volitelné)
* Parmazán na posypání
* Sůl a pepř podle chuti
* Těstoviny (linguine, fettuccine)
* **Postup:**
1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte cibuli do sklovita.
3. Přidejte česnek a korálovec a opečte do zlatova.
4. Přilijte bílé víno (pokud používáte) a nechte odpařit alkohol.
5. Přidejte smetanu, osolte a opepřete.
6. Vařte omáčku, dokud nezhoustne (cca 5 minut).
7. Smíchejte omáčku s uvařenými těstovinami.
8. Posypte parmazánem a podávejte.
Krabí karbenátky z korálovce ježatého
Tento recept se snaží napodobit chuť a texturu krabích karbanátků, přičemž využívá unikátní vlastnosti korálovce ježatého.
* **Ingredience:**
* 400g korálovce ježatého (syrového), nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného nahrubo)
* 1/4 hrnku majonézy (veganská majonéza je vhodná pro veganskou variantu)
* 1/4 hrnku strouhanky (např. panko)
* 1/4 hrnku jemně nasekané cibule
* 2 lžíce jemně nasekané petrželky
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1/2 lžičky Old Bay koření (nebo podobná směs koření pro mořské plody)
* Špetka kajenského pepře (volitelné)
* Sůl a pepř podle chuti
* Olej na smažení (např. rostlinný, řepkový)
* **Postup:**
1. **Příprava korálovce:** Pokud používáte syrový korálovec, nakrájejte ho na malé kousky nebo ho nahrubo nastrouhejte. Jemnější struktura bude lépe imitovat krabí maso.
2. **Smíchání ingrediencí:** Ve velké míse smíchejte nastrouhaný korálovec, majonézu, strouhanku, cibuli, petrželku, hořčici, Old Bay koření, kajenský pepř (pokud používáte), sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí.
3. **Tvarování karbanátků:** Vytvarujte ze směsi karbanátky o průměru cca 5-7 cm. Můžete je lehce obalit ve strouhance pro křupavější texturu.
4. **Smažení:** Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Karbanátky opékejte z obou stran do zlatova (cca 3-4 minuty z každé strany), dokud nejsou propečené a křupavé.
5. **Odsátí tuku:** Hotové karbanátky dejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
* **Servírování:**
* Podávejte horké s citronem, tatarskou omáčkou nebo jinou oblíbenou omáčkou k mořským plodům.
* Můžete je servírovat i v housce jako "krabí" burger s oblíbenou zeleninou.
* Jsou skvělé i jako předkrm.
* **Tip:** Pro intenzivnější chuť můžete korálovec krátce povařit ve vodě s řasou kombu předtím, než ho nastrouháte a použijete do směsi. Dodá to karbanátkům chuť "moře".