Hlíva ústříčná - benefity

Hlíva ústříčná - benefity

Všechny druhy hlívy jsou bohaté nutriční zdroje, obsahují celou řadu vitamínů (zejména vitamín D) , proteinu a vlákniny.  
Mají silné antioxidační účinky, snižují hladinu cholestorolu v krvi, příznivě ovlivňují tlak krve a podporují činnost srdce a cévního systému. 
Napomáhají zažívacímu ústrojí, podporují ativitu obnovování buňěk a tím zpomalájí stárnutí organizmu. 
Snižují alergické reakce a stresovou zátěž organizmu. 
Zkrátka nejnom, že jsou chuté, navíc jsou i velmi zdravé. 


Hlíva růžová - exotická a krásná

Hlíva růžová - exotická a krásná

Tento exoticky vypadají druh hlívy je tropická Hlíva růžová (Pleurotus salmoneostraminues) původem z jihovýchodní Asie. Roste za vyšších teplot než ostatní druhy hlív. Hlívu lze pěstovat od jara do podzimu, v místech se stálou teplotou po celý rok. 
Vyznačuje se specifickou chutí a snadnou přípravou. Osmažená na pánvi a lehce zasypaná uzenou paprikou může chutí připomínat slaninu. 
Svým exotickým vzhledem a rychlým růstem plodnic je vhodná pro domácí pěstování v pěstebním bloku. 


Eryngii - královna mezi hlívami

Eryngii - královna mezi hlívami

Hlíva královská neboli máčková (Pleurotus eryngii) dostala své jméno pro svou jedinečnou chuť a tvar, kterým připomíná lesní houby. Plodnice připomínají svým tvarem trumpetu, odtud také název "King trumpet" V přírodních podmínkách se vyskytuje ve východní Evropě, severní Africe a Střední Asii.
Zdravotní benefity má stejné jako ostatní druhy hlívy.
V kuchyni se ovšem využívá především masitá noha houby, ze které jsou výborné řízky, může se přidat po maso, do polévek či na omáčky. Výborné jsou také plátky na grilu. 


Korálovec ježaty - na žaludek a na nervy

Korálovec ježaty - na žaludek a na nervy

Korálovec ježaty (Hericium erinaceus) - houba přesně odpovídá svému názvu. Připomná bílé korály nebo ježka. Najdete ho vzácně i v naších lesích, kde je ovšem chráněn a nesmí se sbírat. 
Vysoce ceněná houby pro své výjmenčné zdravotní účinky. Velmi blahodárny vliv má zejména na nervovou soustavu, napomáhá obnově neuronových spojení a tím zpomaluje stárnutí organizmu. 
Pro tyto jeho účinky se využívá při léčení demence, Alzhaimerovy choroby, Parkinsonovy nemocí či roztroušené sklerózy.


Shii take - královna mezi houbami

Shii take - královna mezi houbami

Shii take neobli houževnatec jedlý (Lentulina edodes) - nejdéle pěstovaná houba, již od roku 1000 př.n.l. Ve starověké Číně byl nazýván "Elixír života" zajištující dobré zdraví a dlouhověkost.
Byl pěstován nejprve na dvoře císaře, a způsob pěstování byl
přísně tajný. V současné době patří mezi nejvíce pěstované druhy hub.
Také je známý pod názvem "Houževnatec jedlý ."
Houby jsou čerstvé po dobu 5-7 dní, ale vhodné jsou i pro sušení. Vůně sušených hub je silnější než čerstvých.

Po vysušení si zachovává vlastnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho, posiluje imunitní systém.


Pioppino - italské houby nejen do rizota

Pioppino - italské houby nejen do rizota

Polnička topolová (Agrocybe aegrita) - velmi chutná houba ze středomoří.  Byla známá již ve starém Římě a dodnes je v Itálii velmi populární pod názvem Pioppino. 
Tato dorbnější houba roste v trsech a můžete ji najít i v našich lesích. 
I tato houba obsahuje vitamíny a různé jiné stopové prvky, ovšem její zdravotní benefity nebylil zatím blíže zkoumány. 


Reishi - přezdívaná "houba proti smrti"

Reishi - přezdívaná "houba proti smrti"

Reishi - (Ganoderma lucidum) Reishi je ve východní Asii tradičně symbolem zdraví, fyzického a duševního zotavení, dlouhověkosti, vysoké sexuální aktivity, moudrosti a bohatství. Reishi je bohatá na mikroživiny, jako je železo, hořčík, vápník, zinek, měď, mangan a germanium. Obzvláště cenné jsou polysacharidy a triterpeny, jako jsou ganodermické kyseliny, ganolucidové kyseliny a lucidemické kyseliny.